Website Statistics
Dieven in Brugge

'Scarface-bende pleegde overval op geldtransportbedrijf' in Nederland en België 30/06/2011

De Nederlandse politie vermoedt dat de beruchte Scarface-bende, genoemd naar de bekende Amerikaanse misdaadfilm, verantwoordelijk is voor de overval van gisteren op het geldtransportbedrijf Brink's in Amsterdam. De bende pleegde ook al een reeks overvallen in ons land. De bende kon ontsnappen na een wilde achtervolging. In Eindhoven moest de politie stoppen met de achtervolging, want de bende dreigde ermee om te schieten met mitrailleurs. Hierdoor kwam hun leven in gevaar. Vermoedelijk kozen de overvallers voor een route door Eindhoven om zo richting hun vermoedelijke thuisbasis in Charleroi te gaan. De scarface-bende bestaat uit zes mannen en een vrouw. Ze kregen deze naam omdat één van de bendeleden verkleed was te zien als Tony Montana, het hoofdpersonage uit de film Scarface, op een bewakingscamera in een tankstation in België. In Frankrijk (in Valence werd het geldtransportbedrijf Loomis overvallen) en in België (overvallen op een hotel, een tankstation, een postkantoor en twee juweliers) pleegde de bende ook al verschillende overvallen. De overvallers zijn dus nog steeds niet gevat. In het VTM-programma Telefacts Crime kreeg de bende al de nodige aandacht en in het Nederlandse AVRO-programma Opsporing Verzocht werd er al een oproep gedaan aan de kijkers om informatie te geven over de bende als ze die hebben. Maar tot nu toe heeft dit de mensen die met deze zaak bezig zijn nog niet geholpen.(hn)
'Scarface-bende pleegde overval op geldtransportbedrijf'geldtransportovervaller4

"Piraat 001" veroordeeld tot tien jaar cel in Brussel 30/06/2011

In Brussel is "piraat 001", de Somalische kaper van het schip Pompei, veroordeeld tot tien jaar cel. De Pompei werd twee jaar geleden gekaapt, pas na 71 dagen werd de bemanning vrijgelaten. Dat gebeurde nadat 1,94 miljoen euro losgeld was betaald.

De Belgische steenstorter Pompei werd midden april 2009 gekaapt op 400 mijl van de Somalische kust. Pas 71 dagen later, eind juni 2009, lieten de piraten de opvarenden van het schip vrij, nadat er een losgeld van 1,94 miljoen euro was betaald. De omstandigheden op het schip waren verschrikkelijk, getuigden de bemanningsleden achteraf.

Het Belgische fregat Louise-Marie kon eind november 2010 een kleine motorboot met zeven opvarenden onderscheppen die zich klaarmaakten om het vrachtschip Petra te kapen. Er werden foto's gemaakt van de zeven verdachten en drie bemanningsleden van de Pompei herkenden één man, "piraat 001", als een van hun gijzelnemers. Het federale parket liet hem daarop naar België overbrengen en aanhouden. Sindsdien zat hij in de cel.

De piraat stond voor de correctionele rechtbank in Brussel op verdenking van gijzeling. Het Openbaar Ministerie eiste daarvoor een celstraf van 10 jaar, een strafmaat die dus overgenomen werd door de rechtbank.

Zijn advocate zei dat niemand kan ontkennen dat het om een voorbeeldproces ging maar ze voegde eraan toe dat de rechter ook gekeken heeft naar de persoon van haar cliënt zelf.

De man had bekend dat hij de Petra mee wou kapen, maar ontkende elke betrokkenheid bij de kaping van de Pompei. De zes overblijvende Somalische piraten die werden opgepakt door het Belgische fregat Louise-Marie, zijn intussen vrijgelaten.(dr)


Kaper SomaliŽ"Piraat 001"

Opticien die inbreker neerschoot niet aangehouden in Ekeren 29/06/2011

In Ekeren heeft een opticien op twee inbrekers geschoten in zijn zaak aan de Kapelsesteenweg. Een van de twee werd daarbij geraakt. Hij ligt in het ziekenhuis. Zijn kompaan is gevlucht. De opticien zegt dat hij handelde uit zelfverdediging. Hij is niet aangehouden. De opticien woont boven zijn zaak. Hij werd rond 3.30 uur vanochtend wakker en hoorde de inbrekers. De man ging naar beneden en vuurde schoten af. Een van de twee kreeg een kogel in de kaak. De man is naar het ziekenhuis gebracht. Zijn kompaan kon vluchten, zonder buit evenwel. Een buurvrouw die een luide knal hoorde en iemand op de grond zag liggen, alarmeerde de politie. Vanmorgen is al een reconstructie gehouden. De opticien zegt dat hij handelde uit zelfverdediging. Hij mocht na verhoor beschikken. De Kapelsesteenweg was na de feiten en gedurende de reconstructie een tijdlang afgesloten voor het verkeer. Na de reconstructie werd de baan weer vrijgegeven.(dr)

deriew


Vandalen trekken spoor van vernieling in Ruddervoorde 29/06/2011

In Ruddervoorde hebben vandalen in de nacht van maandag op dinsdag een spoor van vernieling nagelaten. Onder meer in de Torhutsestraat, de Sportstraat en Sint-Elooistraat brachten ze heel wat schade aan. Ze gooiden onder meer bierflesjes stuk, sloegen de ruiten van het hokje op het voetbaldomein stuk en stalen een vlag. Ook een autoruit, borden en een bloembak moesten eraaan geloven, ze stalen ook bierflesjes uit de koelkast in het paviljoen van Riderfort. De politie vermoedt dat dit het werk is van eenzelfde groep, vermoedelijk  jongeren. De feiten worden onderzocht. (jhm)

Tweelingbroers veroordeeld voor inbraken in Sun Parks in De Haan 29/06/2011

Twee tweelingbroers uit Oostende werden door de correctionele strafrechter van Brugge veroordeeld tot 12 e 18 maanden voorwaardelijke celstraf. Daarnaast moeten ze elk ook een boete van 550 euro betalen.

De broers B. braken vorig jaar in juli onder meer binnen in achttien vakantiehuisjes in Center Parcs De Haan, toen nog Sun Parks. In een periode van twee weken stalen ze gsm's, mp3-spelers, andere gadgets en heel wat geld. Uiteindelijk werden ze gevat op het domein zelf. "We waren al twee weken bezig met intensieve opvolging", zegt parkmanager Martien Crombez. "We hielden de huisjes nauwlettend inde gaten en wisten in welk gebied ze toesloegen. We konden ze op heterdaad betrappen. Er kwam veel politie en zelfs een helikopter aan te pas om de twee te klissen." Het tafereel, 's middags op een klaarlichte zomerdag, veroorzaakte heel wat bekijks in het park. "Veel mensen kwamen inderdaad vragen wat er aan de hand was. We hebben meteen iedereen op de hoogte gebracht en alle parkgasten kregen nadien ook een folder mee naar huis met wat uitleg. Zoiets brengt jammer genoeg altijd negatieve publiciteit met zich mee", besluit Crombez. Behalve de diefstallen in Sun Parks pikte een van de broers ook al een handtas van een bejaarde vrouw. Die kwam daarbij ten val en raakte lichtgewond. De twee krijgen ook een hele reeks voorwaarden opgelegd. (jhm)

Inbraakpoging in Brugge 29/06/2011

In een woning in De Tuintjes in Brugge probeerden dieven maandagnacht in te breken. Ze probeerden toegang te krijgen tot de achterdeur, maar dat mislukte. (jhm)

Nordin Benallal krijgt 10 jaar cel voor ontsnapping uit gevangenis Itter 29/06/2011

De correctionele rechtbank van Nijvel heeft gangster Nordin Benallal tot tien jaar opsluiting veroordeeld voor zijn ontsnapping uit de gevangenis van Itter in 2007. Benallal ontsnapte eind oktober van dat jaar met de hulp van gewapende medeplichtigen en de inzet van een helikopter. De helikopter was gestolen bij een bedrijf in Nijvel - de piloot werd gedwongen naar de gevangenis van Itter te vliegen. De piloot werd gedwongen een landingsmanoeuvre te maken op de binnenplaats van de gevangenis, maar het toestel raakte uit balans toen een van de gedetineerden eraan ging hangen. De helikopter stortte neer. Een van de gedetineerden raakte daarbij gewond. Nordin Benallal was aanwezig op de binnenplaats en kreeg een wapen van de kompaan die met de helikopter was gearriveerd. Toen de bewakers een deur openden om de gewonde gedetineerde af te voeren, maakte Nordin Benallal daarvan gebruik om er met zijn kompaan vandoor te gaan. Tijdens de vlucht werden twee bewakers gegijzeld, maar buiten de gevangenis werden die weer vrijgelaten. Benallal en zijn kompaan werden buiten de gevangenis opgewacht door een VW Golf met een zwaailicht en konden ontsnappen. Na een overval in Den Haag werd hij echter opgepakt. Eind vorig jaar werd Benallal aan ons land uitgeleverd. Benallal werd op 30 oktober 1998 een eerste keer veroordeeld voor diefstal met geweld. De correctionele rechtbank in Brussel gaf hem vijf jaar cel. Op 13 februari 2004 werd de gangster opnieuw veroordeeld tot elf jaar voor een lange serie overvallen. Op 24 juni 2004 sprak het assisenhof een straf van 27 jaar uit voor hold-ups en carjackings waarbij een van de slachtoffers verminkt raakte. Na een vlucht uit de gevangenis in augustus 2004 schoot Benallal twee agenten neer in Sint-Jans-Molenbeek. Op 15 augustus 2005 kon Benallal echter worden ingerekend bij een controle in de Brusselse Rogiertunnel. Twee jaar later zou opnieuw ontsnappen. (gva)

Nordin Benallal

Tien maanden cel voor man die oma bestal in Blankenberge 28/06/2011

De 34-jarige Dirk V.H. uit Kortrijk heeft tien maanden celstraf gekregen omdat hij 87.500 euro stal bij een inbraak in het huis van zij 75-jarige oma en haar vriend in Blankenberge.

Het koppel was die dag op bezoek bij familie in Tienen. Uit het onderzoek bleek dat het signaal van de telefoon van Dirk V.H. opgepikt werd onder een telefoonmast in Blankenberge, vlakbij het huis van zijn grootmoeder. De man heeft echter altijd ontkend dat hij er die dag was geweest. Geconfronteerd met dat bewijs, stelde hij dat hij wou nadenken en kwam uitwaaien aan de kust. Nochtans moest de dader het huis gekend hebben, want er werd geen wanorde aangericht. Er werden twee ramen verbrijzeld, maar de kleerkast op de eerste verdieping werd geopend met een sleutel. De kluis die daarin stak, werd geopend met een code. De dertiger had eerder een lening van vijfduizend euro gevraagd aan zijn oma om een nieuwe zaak op te starten. Ze gaf al bijna wekelijks een zakcentje en betaalde ook zijn huishuur. Na de feiten trakteerde Dirk V.H. zijn vriendin, verklaarde hij dat hij een nieuwe auto zou kopen en gaf hij zijn vriendin zelfs een peperdure halsketting van Swarowski. Hoewel de verdediging de vrijspraak vroeg, vond de rechter genoeg bewijs om de man tot een celstraf te veroordelen. (bbz)

Opvoedster staat terecht voor verbergen gevonden iPhone in Knokke-Heist 28/06/2011

Een opvoedster uit Knokke-Heist heeft zich gisteren voor de Brugse rechtbank moeten verantwoorden omdat ze begin dit jaar een iPhone vond op de school in Brugge en die voor zichzelf hield. Zelf stal ze de gsm naar eigen zeggen niet, want die werd in een ander gebouw uit de boekentas van een leerlinge gestolen. "Ze is in fout", pleitte de advocaat van de opvoedster, "Maar om haar job niet in gevaar te brengen, vraag ik toch de opschorting van straf." De leerlingen hadden een oproep gedaan via Smartschool, een platform waarop leerlingen en leerkrachten kunnen communiceren. Daarop probeerde de vrouw de ouders van de leerling te contacteren, maar die stapten naar de politie. De opvoedster moet tegen het begin van het nieuwe schooljaar 1.830 euro morele en materiële schadevergoeding betalen. Anders wordt ze toch gestraft. (bbz)

Motorfiets gestolen i n Sint-Michiels 28/06/2011

In de Dorpsstraat op Sint-Michiels bij Brugge werd dit weekend een motorfiets gestolen. De motorfiets stond met een stuurslot geparkeerd voor de deur van de eigenaar. (thv)

Dief op heterdaad betrapt in Oostkamp 28/06/2011

De politie van Het Houtsche kon zondagnacht een dief oppakken in de Legeweg. Hij had daar iets voor 2 uur een automaat opengebroken met een houten plank. Hij stal goederen uit de automaat en wilde met zijn fiets richting Brugge vertrekken. De politie was echter in de buurt omdat de man even voordien in de nabijgelegen Sint-Godelievestraat de kassa van een frituur gestolen had. Daar drong hij via een zijdeur aan de zijkant de frituur binnen en wandelde hij via de voordeur opnieuw buiten. De politie was nog in de buurt voor die vaststellingen toen hij zijn tweede diefstal pleegde. De 20-jarige kerel uit Brugge werd meteen opgepakt. De man werd gisteren voor de onderzoeksrechter geleid en zit opgesloten in de gevangenis van Brugge. (jhm)

200 uur werkstraf voor jonge pyromaan in Oostkamp 28/06/2011

Een twintiger uit Oostkamp die voor de Brugse rechter terecht stond voor brandstichting in augustus 2009 is tot 200 uur werkstraf veroordeeld. Zijn kompaan werd in februari van dit jaar al veroordeeld voor gelijkaardige feiten en de rechter oordeelde  dat die straf voldoende was. Samen met nog minstens één minderjarige stichtten ze op 9 augustus brand in een mobilhome aan het Sint- Elooisplein in Ruddervoorde. De hele mobilhome werd vernield. Ook het dak en de linkerzijde werden zwaar aangetast door de vlammen. De eerste beklaagde had een week eerder al een vuilnisbak in brand gestoken en even later moest ook een houten schuilhokje eraan geloven. De twee pleegden ook enkele inbraken en diefstallen. Zo gristen ze acht sleutels en twee voetballen mee uit de kleedkamers van een voetbalclub, er werd drank gestolen van een drankcentrale en ze braken binnen in een kantine. De twee liepen tegen de lamp nadat een kompaan foto's van de feiten op Netlog plaatste. Het slachtoffer vond e foto's van de feiten op internet en verwittigde de politie. Via de maker van de foto's kwam men bij de drie verdachten uit Ruddervoorde terecht.(thv)

'Zedenpolitie zijn gastjes van 15', Antwerpen 27/06/2011

Een gehuwd homokoppel uit Borgerhout woonde jarenlang in Marokko, maar in eigen stad krijgen ze de 'zedenpolitie' tegen. Een groepje radicale moslimjongeren die iedereen aanpakken die volgens hen 'onzedig' is. De zelfverklaarde zedenpolitie bestaat uit snotneuzen die niet ouder zijn dan 15. Maar met scheldtirades van "Vuile homo! Uw kop gat eraf" en zelfs met geweld maken ze Stefan en zijn echtgenoot het leven zuur.

"Dood aan alle homo's, scanderen Hamzez (15) en co op de Turnhoutsebaan in Borgenhout. Het woord 'homo' werkt op de allochtone pubers als een rode  lap op een stier. Meteen staan er tien man extra, opgehitst door enkele radicale snotneuzen. "Een ‘zammer’ (dat is Berbers voor homo) is een hoer, een janet. Dat zijn geen goede mensen." De Moslimzedenpolitie, noemen ze zichzelf. Al wie 'onzedig' over straat loopt, wordt in naam van de Koran door hen aangepakt. Veelal met woorden, maar  vaker ook met fysiek geweld. Hicham (15) maakt dreigende gebaren met zijn speelgoedwapen. "Vuile homo! Uw kop gaat eraf. Hop, de gaskamer in." "Er zijn allochtone jongens die messen trekken of stenen gooien. In de wijk woont een allochtone  homo. Hij werd al meermaals ineengeslagen. Er is zelfs bij hem ingebroken. Omdat hij homo is." Aan het woord is Stefan (36), die samen met zijn echtgenot ook het mikpunt van spot is in de wijk. "Het begint met kattenkwaad als waterballonnen tegen de gevel smijten. Tot de groter gasten kommen. Zij maken de ballonnen zwaarder of halen voetballen erbij. Ze mikken zo hard dat je verschiet dat het glas er niet uit ligt." De tieners gooiden zelfs eens waterballonnen naar Stefans gloednieuwe frietketel op het balkon en anderhalf jaar geleden sneuvelden zijn glazen voordeur onder een aanval met stenen. De kereltjes drongen ook al eens bij Stefan binnen langs een glazen dakkoepel, op klaarlichte dag. Een leerkracht die daarvan op de hoogte was, werd door de jongeren bedreigd zodat hi j nooit naar de politie stapte. "Het zijn enkele varkens die de rest meetrekken", zucht Stefan.

En dan moet je weten dat Stefan nog relatief wat respect afdwingt hij de jongens, zijn echtgenoot die hen ontloopt niet. Hij zou dan ook willen verhuizen. "Op straat krijg ik stenen achter me aan gegooid. Ik negeer dat, of ze staan met z'n allen rond mij. Bijna dagelijks moet ik scheldwoorden slikken", vertelt hij. Het koppel blijft liever anoniem, uit vrees voor nog meer ellende. Zeker tijdens vakantieperiodes is het erg onrustig op het plein voor hun deur. "Twee agenten zijn eens door 50 jongeren in een hoek gedreven", vertelt Stefan. "Eén van die gastjes greep naar de revolder van een politieman.  Een andere keer stonden er hier dertig  combi's nadat honderden Marokkaanse Belgen de woonst van een Macedonisch gezin wilden bestormen. " Er hangt nu een camera, nadat Stefan systematisch relschoppers fotografeerde en met die 'catalogus' naar de politie trok. "Het strafste is dat wij drie jaar in Marokko hebben gewoond, waar ik aangetrouwde familie heb", vertelt Stefan verontwaardigd. "en meer dan een scheve blik hebben wij daar nooit gekregen. Er zij nu eenmaal ook veel homo's onder de moslims. Als gast krijg je er vaak een meisje aangeboden. Wie weigert, krijgt discreet een jongen. Moeders houden er hun dochters van de straat. Dus gaan puberende jongens vaak experimenteren met andere jongens. Ook hier in de stad zien we geregeld homoseksuele allochtonen op gayevents.  Als ze zich betrapt voelen, keren ze zich tegen ons. Door die kleine agressieve minderheid krijgt het publiek een vertekend beeld van de allochtone gemeenschap. Deze agressie groeit er allicht uit, maar het probleem schuift op naar de volgende generatie."(km-hln)

Vader neergestoken op doop kinderen in Gent 27/06/2011

Een 36-jarige vader van twee is vrijdagnacht in Gent op het doopfeest van zijn eigen kinderen neergestoken en met een baseballknuppel op het hoofd geslagen. De man uit Destelbergen kreeg het aan de stok met één van de bewoners van het woonwagenpark waar het doopfeest plaatsvond. Hij gaf de vader twee kopstoten, ging hem te lijf met een baseballknuppel en plantte tot slot een mes in het dijbeen van de papa die aan het feest was. Nadien verschanste hij zich met een wapen in zijn caravan, maar hij kon worden opgepakt en blijft in de cel. De' levensgevaarlijk gewonde vader werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij tot gisteren in een kunstmatige coma lag. In het woonwagenpark luidt het dat de bewoner de vader niet kon verdragen omdat hij kwam stoefen met zijn dikke Porsche. (bsg)

Juwelen gestolen in Beernem  27/06/2011

In de Rozenstraat in Beernem werd vrijdagnacht binnengebroken in een woning. De dieven betraden het erf en gingen via de oprit naar de achterkant van de woning. Aan de achterdeur maakten ze eerst de verlichting onklaar en braken dan de deur open. De volledige woning werd doorzocht. Er werden juwelen en wat geld gestolen. (jhm)

Boorddocumenten gestolen Oostkamp 25/06/2011

In de Vlamingstraat in Oostkamp werden de boorddocumenten van een Renault Megane gestolen. Op de wagen werden geen sporen van braak gevonden. (jhm)

10.000 euro kledij gestolen in Torhout 25/06/2011

In kledingzaak Antojo in de Noordlaan in Torhout werd woensdagnacht ingebroken. Het glazen schuifdeur werd geforceerd. Binnen graaiden de dieven wild in het rond. "Vooral kledij van de luxemerken werd gestolen", zucht uitbaatster Marianne. "Vooral G-Star en Hilfiger waren blijkbaar gegeerd. We moeten het verlies nog begroten, maar waarschijnlijk zal het meer dan 10.000 euro zijn. De schade aan de voordeur werd ondertussen al opgeruimd. We zullen ook de camerabeelden nog eens bekijken", sluit Marianne af. (jhm)

Opnieuw gewapende overval op café in Leuven 24/06/2011

In Leuven is vannacht voor de derde keer in één week tijd een gewapende overval gepleegd op een café. Een gemaskerde man viel een café aan de Naamsesteenweg binnen. De cafébezoekers moesten op de grond gaan liggen en de tapster moest het geld uit de kassa en de kluis meegeven. Eerder deze week werden al cafés aan het Pater Damiaanplein en het Herbert Hooverplein overvallen. De dader kon telkens wegvluchten met een kompaan die op de uitkijk stond.(hn)

Topgangsters in hongerstaking in Brugge 24/06/2011

In het Penitiair Complex van Brugge zijn sinds maandag de gangsters Farid Le Fou en Nordin Bennallal in hongerstaking. Met deze actie willen ze protesteren tegen de strenge voorwaarden van hun opsluiting.

Farid Le Fou staat bekend als een moeilijke jongen. In amper twee jaar tijd verhuisde de Fransman liefst 23 keer van gevangenis. Overal waar hij komt jaagt hij de cipiers de zenuwen op het lijf met zijn moeilijk gedrag en eisen. Sinds een week zit hij in de streng bewaakte afdeling van de Brugse gevangenis. Zijn kompaan is eveneens in hongerstaking, Nordin Bennallal staat bekend als de Belgische ontsnappingskoning. Een kunstje die hij al vier keer uithaalde. De directie van de gevangenis kan geen info geven over 'dergelijke individuele dossiers'. (jhm)

Wagen bekrast in Zedelgem 24/06/2011

In het Loosveld in Zedelgem heeft een vandaal een grote kras getrokken in het koetswerk van een geparkeerde Renault Clio. Het gaat om een grote kras van ongeveer 20 centimeter ter hoogte van de tankklep. (jhm)

Celstraf voor man die bejaard koppel bestal in Brugge 24/06/2011

Seydou T. (22) is gisteren veroordeeld tot 18 maanden waarvan de helft met uitstel  voor de diefstal van de auto van een 74-jarige vrouw in april van dit jaar in Brugge. De Renault Clio had nog geen zeventig kilometer op de teller. Het slachtoffer viel tijdens de vorige zifting hard op door haar barmhartigheid. Ze gaf de beklaagde zelfs een sleutel en een set mp3-oortjes terug, die hij had laten liggen in de gestolen auto. Het slachtoffer krijgt ook 250 euro. Dat bedrag had ze gevraagd als schadevergoeding. Aarzelend, want ze had eerst 50 euro in gedachten. "Meer kan hij waarschijnlijk toch niet betalen? Maar ik heb er wel ettelijke slapeloze nachten aan versleten. En mijn man had zelfs evenwichtsstoornissen. Zoiets komt hard aan. Ik wil die jongen niet verder de dieperik induwen", sprak de bejaarde dame tijdens de vorige zitting. (thv)

Luidsprekers gestolen in Jabbeke 24/06/2011

In de Varsenareweg in Jabbeke werd woensdagmorgen binnen gedrongen in een paintball lokaal. De deur van het berghok en de kantine werd geforceerd. De dieven stalen luidsprekers en een versterker. (jhm)

 

Parkeerwachter voorkomt schietdrama in Gent 23/06/201

Gerrit Vandercruyssen, de parkeerwachter van het oude justitiepaleis in Gent, heeft woensdag mogelijk een drama weten te voorkomen. Hij bleef koel en praatte in op een man die zowaar zichzelf en elke agent, die in de buurt zou komen, wilde neerschieten. Omstreeks 14u meldde een toevallige voorbijganger dat er een verdacht iemand op de paleistrappen zat. Hij hield naar verluidt de loop van een geweer op zijn keel. "Ik dacht maar één ding: die kerel komt het paleis niet in. Dus ging ik naar hem en begon er mee te praten", aldus de held in een Corelio-krant. Vandercruyssen kreeg van de man te horen dat ie zelfmoord wilde plegen en dat ie "iedere flik in uniform zou afschieten". Intussen werd een speciale eenheid van de Gentse politie ingeschakeld. Die kon bijna dankzij de parkeerwachter stil naar de wanhopige toesluipen en die overmeesteren. Maar de verdachte kreeg in extremis in de gaten wat er gaande was. Hij herlaadde zijn geweer, dat meteen werd gegrepen door de parkeerwachter. Uiteindelijk werd de gewapende toch overmeesterd. De dader is een 49-jarige Gentenaar zonder vaste woonplaats. Donderdag wordt hij weer aan een verhoor onderworpen en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. (hn)

Grootscheepse politieactie tegen dieven in Antwerpen 22/06/2011

Vannacht is een grootscheepse controleactie gehouden in het arrondissement Antwerpen. De zogenoemde Antigoonactie was gericht tegen rondtrekkende dievenbendes. Daarnaast controleerden de agenten ook op drugsbezit, verboden wapendracht en illegaal verblijf in het land. Zo'n 270 politiemensen en burgerpersoneel namen deel aan de actie, die verspreid was over een 20-tal controleposten en duurde van 21 uur tot 4 uur 's nachts. De grootste controlepost stond op de E19 in Kontich. Daar vond de politie onder meer 2 kilogram marihuana, enkele verboden wapens en ook een paar illegalen. Een auto die probeerde te vluchten, kon in de buurt van Brussel worden gestopt.(dr)

Advocaat achter de tralies voor oplichting in Brugge 22/06/2011

In Brugge is een advocaat veroordeeld tot 18 maanden effectief en een boete van 550 euro. De man had twee gevangenen verteld dat hij hen sneller vrij kon krijgen, als ze hem daarvoor betaalden. In totaal gaven ze 51.000 euro aan de advocaat. De advocaat ontkent nog altijd dat hij de twee gevangenen heeft opgelicht. Volgens hem ging het om achterstallig loon. Maar de rechter geloofde dat niet, en veroordeelde de advocaat. Eén van de twee gedetineerden krijgt ook 50.000 euro schadevergoeding.(dr)

Leden dievenbende gestraft in Beernem 22/06/2011

Zeven Roemenen uit het Brusselse zijn door de Brugse rechter veroordeeld tot dertig maanden effectief voor bendevorming, heling, witwassen van geld en een aantal diefstallen verspreid over heel het land. Enkele bendeleden sloegen eind 2006 en begin 2007 hun slag in Beernem en Oostkamp. Even later werd in hun auto inbrekersmateriaal aangetroffen die te linken was aan de feiten. Verder waren ze vooral in Beersel, Anderlecht en Schaarbeek actief. De dieven hadden het onder andere ook gemunt op oud ijzer, waarvoor ze zelfs binnendrongen op terreinen van de NMBS. De drie mannen met het hoofdaandeel in deze feiten kregen elk dertig maanden effectief. Een iemand kreeg twee jaar effectief en de zevende werd tot tien maanden veroordeeld. Verscheidene bendeleden stuurden hun kat naar de rechtbank. (thv)

Dievegge steelt gordijnen biechtstoel in Assebroek 22/06/2011

Een 27-jarige divegge uit Oostende is in december vorig jaar de kerk in Assebroek (Brugge) binnengedrongen om er de gordijnen van de biechtstoel mee te nemen. Ze stal er ook de standaard van een micro, de muziekinstallatie en diverse kabels. De voorbije winter ging de vrouw nog meermaals op dievenpad. Zo stal ze nog een strijkplank, twee Perzische tapijten en zelfs een kerstboom bij een inbraak in de gebouwen van de sociale huisvestingsmaatschappij vivando in Brugge. Uit de Hema nam ze een aantal piercings mee zonder te betalen. In het Europacollege stal ze een videorecorder. De vrouw in niet aan haar proefstuk toe. Eind 2007 kreeg ze al twee jaar celstraf voor afpersing en diefstal. Vonnis op 13 september. (bbz)

Inbreeksters van 13 en 15 jaar oud opgepakt in Aarschot 21/06/11

De lokale politie van Aarschot heeft maandagmiddag twee meisjes opgepakt die drie inbraken hadden gepleegd. De twee zijn 13 en 15 jaar oud. Het oudste meisje had al een dossier bij de Brusselse jeugdrechtbank en is aan het Brusselse parket toevertrouwd. Haar jongere medeplichtige werd ter beschikking gesteld van het Leuvense parket dat besloot haar onmiddellijk te dagvaarden. Het was een buurtbewoner die de politie verwittigde toen hij de twee meisjes bezig zag in de Antoon de Croylaan in Aarschot. Toen een patrouille ter plaatse kwam, stond één meisje voor een woning op de uitkijk. Het tweede meisje was via een ingegooide ruit het huis binnengedrongen. De agenten vonden haar terug in het berghok, waar ze zich probeerde te verstoppen. In de uren na de arrestatie kwam aan het licht dat er op de Betekomsesteenweg in Aarschot ook twee inbraken waren gepleegd. Telkens waren de dieven binnengeraakt door een raam in te gooien en waren er juwelen gestolen. Uit het buurtonderzoek bleek dat de twee meisjes ook in die buurt waren opgemerkt.(hn)

Congolese bende maakte miljoen euro buit met vervalste facturen in Brussel 21/06/2011

In Brussel is na huiszoekingen een Congolese bende opgerold die facturen van bedrijven vervalste om hun betalingen binnen te rijven. De bende zou zo een miljoen euro buit gemaakt hebben. Politie en gerecht voerden op 18 plaatsen huiszoekingen uit. Twaalf verdachten werden opgepakt en verschijnen voor de onderzoeksrechter. Enkelen van hen werken bij bpost. De bende, die vertakkingen heeft tot in het Congolese Kinshasa, slaagde erin facturen van grote bedrijven te onderscheppen. Het rekeningnummer werd vervalst en in een speciaal lab werden er stickers met een nieuw nummer opgekleefd. Als de klant betaald had, werd de rekening meteen afgesloten. De bende zou gewerkt hebben met een handlanger in de postsorteercentra en was vooral in de Brusselse Noordrand actief. Het onderzoek naar de bende duurde een jaar. Ook woensdag zijn er in het dossier nog huiszoekingen gepland. Het Brusselse parket zwijgt voorlopig over de zaak, maar intussen raakte wel al bekend dat enkele verdachten in de zaak werken bij bpost. 'Bpost bekijkt of het extra maatregelen zal nemen', zegt Piet Van Speybroeck, de woordvoerder van bpost. Hij voegt eraan toe dat er nu al cameratoezicht in de sorteercentra is. 'Wij weten dat er een onderzoek loopt. Daarom hebben wij ons ook burgerlijke partij gesteld tegen onbekenden, omdat wij weet hebben van een tiental klachten, waarbij blijkbaar facturen onderschept zijn, vervalst zijn en dan opnieuw verstuurd', luidt het. 'Bpost verstuurt jaarlijks meer dan 3 miljard zendingen, dus tien klachten is niet veel. Elke uitzondering is er echter een te veel. Wij nemen deze zaak ernstig, vandaar dat we ook onze medewerking aan het gerecht hebben verleend', aldus Van Speybroeck. De woordvoerder liet ook weten dat er geen huiszoekingen zijn geweest in het postsorteercentrum van Brussel X.(hn)

Geldkoffertje gestolen in Oostkamp 21/06/2011

Bij een inbraak in een huis aan de Walstraat in Oostkamp hebben onbekenden zataterdagavond een geldkoffertje gestollen. De daders geraakten via een ongesloten tuinpoortje naar de achterkant van de woning. Daar braken ze een raam open. De hele bovenverdieping werd doorzocht. (bbz)

Drie nachtelijke auto-inbraken in Hersberge 21/06/2011

In de Proosdijstraat en de Muntestraat in Hersberge is er tussen vrijdagavond en zaterdagochtend ingebroken in drie geparkeerde wagens. Telkens werd een zijraampje verbrijzeld. De onbekende dader of daders hadden het gemunt op radio's en GPS-toestellen. Het labo van de federale politie voert een sporenonderzoek uit. (bbz)

Koperdiefstal verijdeld in Brugge 21/06/2011

Onbekende koperdieven zijn in de nacht van donderdag op vrijdag afgeschrikt door een alarminstallatie toen ze op de site van het NMBS-station in Brugge een grote hoeveelheid koper trachten te jatten. De vrachtwagen waar ze de koper in wilden vervoeren, lieten ze in paniek achter. Nadien bleek ook die vrachtwagen gestolen. (bbz)

Man aangevallen omdat hij homo is, Brussel 21/06/2011

In Brussel is een man zwaar aangevallen en bijna gewurgd omdat hij homo is. Dat zegt zijn advocaat Sven Mary. "Het ging om een gerichte misdaad die alleen tot doel had de geaardheid van mijn cliënt aan te vallen", zegt Mary in "De ochtend" op Radio 1.
beluister. De aanval gebeurde in de nacht van 12 op 13 juni. De man kwam terug van een nachtje stappen. "In de buurt van het Beursgebouw werd hij beledigd, waarna al snel klappen volgden en men hem probeerde te wurgen", weet Mary.
"Hij kon zich lostrekken en is in paniek weggevlucht naar waar hij mensen zag. Dat was in de richting van een pitabar", getuigt ook een vriend van het slachtoffer in De Standaard. "Daar lichtte iemand hem een voetje en is men hem beginnen te trappen en werd hij met een stoel geslagen." De politie was gelukkig snel ter plaatse, "en die heeft mijn cliënt gezegd dat hij veel geluk heeft gehad", aldus Mary. Volgens de advocaat ging het om een "gerichte misdaad die alleen tot doel had de geaardheid van mijn cliënt aan te vallen". "Dit is geen zinloos geweld, want de dader vindt het gebruikte geweld niet zinloos", aldus nog Mary. "Het is geweld gericht tegen bepaalde personen, namelijk homo's. En dat terwijl in onze rechtsstaat mensen van welke geaardheid ook op hun gemak een pita moeten kunnen gaan eten zonder lastiggevallen te worden." "Dit is onaanvaardbaar", reageerde minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) op Facebook. "Een kleine groep verziekt heel veel. (...). Nieuwe Belgen of migranten ontwikkelen zich als een soort zedenpolitie."

De Brusselse staatssecretaris Bruno De Lille (Groen!) vindt dat er moet gewerkt worden aan een mentaliteitswijziging bij jongeren uit machomilieus. "Ik begrijp dat wel", reageert Mary. "Maar het probleem gaat terug op de opvoeding en de basiswaarden die je meekrijgt. Het gaat vaak om daders van Noord-Afrikaanse origine en dat maakt de zaken nog moeilijker." Mary denkt dat het sowieso moeilijk is om de problematiek aan te pakken, "omdat men in de holebigemeenschap vaak het stilzwijgen behoudt. Rond het Beursgebouw in Brussel worden vaak mensen lastiggevallen, maar er wordt niet altijd een klacht ingediend."(dr)

Inbraak in rusthuis in Ruddervoorde 21/06/2011

In het woonzorgcentrum Ter Luchte in de Sint-Elooistraat in Ruddervoorde werd tussen zaterdagavond en gisterochtend een kluis gestolen uit het bureau van de directrice. De dieven sloegen met een hamer het raam aan diggelen en drongen zo het gebouw binnen. Ook twee garageboxen waar werkmateriaal stond gestald, werden opengebroken. Daar werd echter niets meegenomen. Op de parking probeerden ze nog een Citroën Berlingo te stelen met een valse sleutel, maar dat mislukte. (bbz)

Inbraak in basisschool in Loppem 21/06/2011

In de Vrije Basisschool in de Ieperweg in Loppem werd er tussen zondagavond en gisterochtend ingebroken. De dieven raakten binnen via het raam van een kleuterklasje. Alle deuren van de lokalen op de eerste verdieping werden opengezet. Opnieuw op de benedenverdieping forceerden ze de deur van het secretariaat met een beitel. Ze namen een kleine som geld en een fototoestel mee. Het fototoestel werd later teruggevonden in de struiken. (bbz)

Neergeschoten aannemer verjaagt  drie  homejackers  in Kappelle-op-den-Bos 21/06/2011

Zelfs nadat hij geraakt werd door twee kogels is een 52-jarige aannemer uit Kappelle-op-den-Bos erin geslaagd drie homejackers weg te jagen. Het trio klopte bij Pierre Cooremans aan met autopech. Ze vroegen water voor de radiator van hun bestelwagen. Toen Pierre met het water aan de voordeur kwam, kreeg hij een serieuze afranseling. De aannemer verweerde zich hevig: "Plots haalden ze een revolver boven. Ze vuurden vier keer en raakten me in mijn heup en been." Nog gaf de man zich niet gewonnen, waarna de daders afdropen zonder buit. "Als je voor je leven vecht, kan je blijkbar altijd iets meer", reageert Pierre. De daders zij nog voortvluchtig. (hln)

Jongeren schieten koe dood 'voor de lol' inVerviers 20/06/2011

Twee jonge kerels hebben in Verviers een koe van landbouwer Arthur Gotta doodgeschoten, terwijl de man stond toe te kijken. Gotta wilde samen met zijn echtgenote, zijn broer en zijn zoon de koeien 's morgens vroeg van de weide halen toen hij vlakbij een geweerschot hoorde. En daarna nog vier luide knallen. 'Ik wist amper wat er gebeurde, tot ik een van mijn koeien zag doodvallen', zegt Gotta. De man sprong meteen op zijn quad en haastte zich naar de plek waar de geweerschoten vandaan kwamen. Maar de schutters waren spoorloos verdwenen. Een collega vertelde Gotta wel dat hij de hele nacht lawaai gehoord had in een leegstaande woning. De twee jongeren die daar rondhingen, bekenden uiteindelijk dat zij koe Margriet voor hun plezier doodgeschoten hadden. Volgens Arthur Gotta hadden de daders - een minderjarige en een meerderjarige - net zo goed zijn echtgenote kunnen treffen. 'Ze hebben de schoten vanop twintig meter gelost, terwijl mijn vrouw vlak bij de gedode koe stond. Voor hetzelfde geld kreeg ze ook een kogel in het hoofd.' De ouders van een van de daders hebben zich verontschuldigd en beloofden het verlies te vergoeden. De voorbije weken werden in de grensstreek tussen België en Nederland al verschillende paarden ernstig toegetakeld. Of er een verband is tussen de feiten, is echter niet duidelijk.(hn)

Nachtelijke schietpartij in centrum Brussel 19/06/2011

In het centrum van Brussel, in de buurt van het Brouckèreplein, is vorige nacht een man van 29 neergeschoten. De man had gezien hoe twee vrouwen achtervolgd werden door twee jongeren. Toen hij de vrouwen daarop wees, kreeg de man het aan de stok met de jongeren. Eén van hen trok een wapen en vuurde één kogel af. Het slachtoffer is buiten levensgevaar. De twee daders zijn nog op de vlucht. (dr)

Vandalen slaan toe in kleuterschool Heilig Hart Heverlee 19/06/2011

Dit weekend hebben vandalen de kleuterklassen van het Heilig Hartinstituut in Heverlee overhoop gehaald. Ze hebben onder meer een deur ingetrapt en papier in brand gestoken. De politie onderzoekt wie het gedaan heeft.

Op verschillende plaatsen in het gebouw werden resten verbrand papier aangetroffen. Ook een papier dat op de deur van een leslokaal hing, was in brand gestoken. De deur zelf vertoonde brandsporen.

Naast de poging tot brandstichting werd in het schoolgebouw nog meer vandalisme vastgesteld. Zo werd de deur van het stooklokaal stukgetrapt. In het lokaal lagen glasscherven van stukgegooide flesjes frisdrank op de grond.

Daarnaast werden verschillende klasjes bezocht en overhoop gehaald. Krijtjes en allerlei lesmateriaal lagen verspreid over de vloer. De Leuvense lokale politie heeft een onderzoek opgestart.(dr)

Inbrekers juwelier maken voor 300.000 euro buit in Sint-Lambrechts-Woluwe 18/06/2011

Bij een inbraak in de juwelierszaak Tollet Joailliers in het Woluwe Shopping Center (Sint-Lambrechts-Woluwe) is voor 300.000 euro aan juwelen buit gemaakt. De daders gingen bijzonder driest te werk. De vier of vijf gemaskerde daders drongen vannacht het winkelcomplex binnen via de ingang van metro Roodebeek. Met een voorhamer sloegen ze de etalage van de juwelierszaak aan diggelen, waarna ze de winkel plunderden. Ondanks het inbraakalarm slaagden de inbrekers erin te ontkomen met de buit. De politie hoopt dat de camerabeelden kunnen helpen om de daders te identificeren en in te rekenen.(dr)

VS waarschuwen toeristen voor ‘gevaarlijk' België 18/06/2011

Draag geen dure juwelen op straat, denk eraan dat de snelheidsbeperkingen alleen op papier bestaan en vermijd Waalse ziekenhuizen, want daar spreekt niemand Engels. Het officiële reisadvies van de Verenigde Staten schetst geen al te positief beeld van ons land. In reisadvies van de VS voor België komt vooral Brussel slecht uit de verf. Zo kan je in de trein- en metrostations maar beter op je hoede zijn. ‘Een populair afleidingsmanoeuvre van gauwdieven is scheerschuim op je te spuiten. Draag best altijd je bagage in je handen en laat dure horloges en juwelen thuis', klinkt het. Maar Guy Sablon van de Brusselse openbare vervoersmaatschappij twijfelt aan de juistheid van de informatie. ‘Onze veiligheidsdiensten kunnen zich geen dergelijk incident herinneren. Wel heeft ooit iemand met opzet een vlek gemaakt op de kledij van een reiziger om hem zo af te leiden, maar schering en inslag is het niet.' Ook in de Brusselse straten is het volgens de Amerikanen opletten geblazen, onder meer door de toenemende vandalenstreken en inbraken in wagens. De Brusselse schepen voor Toerisme Philippe Close (PS) tilt zwaar aan het advies. ‘Volgende week zitten we samen met iedereen die betrokken is bij het Brusselse toerisme. Er zijn klachten van toeristen die zich niet veilig voelen in de stad. Een onveiligheidsgevoel is fataal voor de aantrekkelijkheid, natuurlijk', zegt hij. ‘Al denk ik dat Brussel toch veiliger is dan veel Amerikaanse steden.' Verder in het advies wordt onze regelloosheid op de korrel genomen. De Belgische overheids- en publieke gebouwen mogen dan wel verplicht uitgerust zijn met voorzieningen voor rolstoelgebruikers, in de praktijk blinken die uit in afwezigheid. Ook wordt Amerikanen gevraagd rekening te houden met het feit dat niemand zich houdt aan de snelheidsbeperkingen, maar ook met de standvastigheid van de Belgische agenten. ‘Je van den domme houden als je betrapt bent op te snel rijden, heeft geen zin: een boete krijg je toch.' Zelfs de communautaire tegenstellingen verdienen aandacht. ‘Voor medische bijstand kan je best terecht in Vlaamse of Brusselse ziekenhuizen. In Waalse ziekenhuizen is de kans groot dat je geen Engelstalig personeel vindt.' Lea Winkeler van Toerisme Vlaanderen nuanceert. ‘Het advies laat niet toe om een positief beeld te schetsen omdat het net negatieve elementen belicht die je tijdens een reis kan meemaken. Maar België komt er niet negatiever uit dan andere landen', zegt zij. ‘Bovendien waren er in 2010 meer dan 560.000 overnachtingen van Amerikanen in Vlaanderen en Brussel, een toename van meer dan 10 procent. Zo erg zal het hier dan wel niet zijn, zeker?' (hn)

Bejaarden overvallen en mishandeld in Wingene 17/06/2011

In de Wingense deelgemeente Zwevezele zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee bejaarden overvallen en mishandeld in hun woning. Dat meldt de politie van de zone regio Tielt. De slachtoffers zijn voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. De overvallers maakten naar verluidt een grote geldsom buit. Donderdagavond iets voor middernacht drongen vier mannen een café annex tankstation binnen langs de Bruggestraat in Zwevezele. Ze overmeesterden er een bejaarde vrouw op de benedenverdieping. Haar broer, die een verdieping hoger sliep, werd wakker van het tumult. Toen hij beneden kwam, keerden de inbrekers zich ook tegen hem. De man werd op het hoofd geslagen met een hard voorwerp. Hij en zijn zus werden ook aangevallen met pepperspray. De daders maakten naar verluidt een grote geldsom buit. De slachtoffers werden voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht. Van de daders is voorlopig geen spoor.(hn)

VS waarschuwen toeristen voor ‘gevaarlijk' België 18/06/2011

Draag geen dure juwelen op straat, denk eraan dat de snelheidsbeperkingen alleen op papier bestaan en vermijd Waalse ziekenhuizen, want daar spreekt niemand Engels. Het officiële reisadvies van de Verenigde Staten schetst geen al te positief beeld van ons land. In reisadvies van de VS voor België komt vooral Brussel slecht uit de verf. Zo kan je in de trein- en metrostations maar beter op je hoede zijn. ‘Een populair afleidingsmanoeuvre van gauwdieven is scheerschuim op je te spuiten. Draag best altijd je bagage in je handen en laat dure horloges en juwelen thuis', klinkt het. Maar Guy Sablon van de Brusselse openbare vervoersmaatschappij twijfelt aan de juistheid van de informatie. ‘Onze veiligheidsdiensten kunnen zich geen dergelijk incident herinneren. Wel heeft ooit iemand met opzet een vlek gemaakt op de kledij van een reiziger om hem zo af te leiden, maar schering en inslag is het niet.' Ook in de Brusselse straten is het volgens de Amerikanen opletten geblazen, onder meer door de toenemende vandalenstreken en inbraken in wagens. De Brusselse schepen voor Toerisme Philippe Close (PS) tilt zwaar aan het advies. ‘Volgende week zitten we samen met iedereen die betrokken is bij het Brusselse toerisme. Er zijn klachten van toeristen die zich niet veilig voelen in de stad. Een onveiligheidsgevoel is fataal voor de aantrekkelijkheid, natuurlijk', zegt hij. ‘Al denk ik dat Brussel toch veiliger is dan veel Amerikaanse steden.' Verder in het advies wordt onze regelloosheid op de korrel genomen. De Belgische overheids- en publieke gebouwen mogen dan wel verplicht uitgerust zijn met voorzieningen voor rolstoelgebruikers, in de praktijk blinken die uit in afwezigheid. Ook wordt Amerikanen gevraagd rekening te houden met het feit dat niemand zich houdt aan de snelheidsbeperkingen, maar ook met de standvastigheid van de Belgische agenten. ‘Je van den domme houden als je betrapt bent op te snel rijden, heeft geen zin: een boete krijg je toch.' Zelfs de communautaire tegenstellingen verdienen aandacht. ‘Voor medische bijstand kan je best terecht in Vlaamse of Brusselse ziekenhuizen. In Waalse ziekenhuizen is de kans groot dat je geen Engelstalig personeel vindt.' Lea Winkeler van Toerisme Vlaanderen nuanceert. ‘Het advies laat niet toe om een positief beeld te schetsen omdat het net negatieve elementen belicht die je tijdens een reis kan meemaken. Maar België komt er niet negatiever uit dan andere landen', zegt zij. ‘Bovendien waren er in 2010 meer dan 560.000 overnachtingen van Amerikanen in Vlaanderen en Brussel, een toename van meer dan 10 procent. Zo erg zal het hier dan wel niet zijn, zeker?' (hn)

Brandkast uit bankfiliaal geroofd in Boortmeerbeek 16/06/2011

Uit een bankfiliaal van Argenta in Boortmeerbeek is donderdag rond 2 uur een brandkast geroofd bij een nachtelijke inbraak. Dat meldt het parket van Leuven. Onbekenden, die zich volgens getuigen verplaatsten in een donkere stationwagen, gooiden het venster van het bankkantoor in en namen de brandkast mee. De waarde van de inhoud van de koffer was beperkt. De daders zijn spoorloos.(hn)

'Ontsnappingskoning' krijgt 12 jaar cel in Nijvel 16/06/2011

De openbare aanklager heeft 12 jaar celstraf en 10 jaar ter beschikkingstelling van de regering gevorderd voor Nordin Benallal. De 'ontsnappingskoning' verscheen donderdag voor de correctionele rechtbank van Nijvel voor de ontsnapping op 28 oktober 2007 uit de gevangenis van Itter. Nordin Benallal (33) werd in 2004 door het assisenhof van Waals-Brabant veroordeeld tot 27 jaar gevanisstraf. Donderdag stond hij met Yacine Mejnoun, die verstek gaf, terecht voor de ontsnapping uit de gevangenis van Itter, waarbij een helikopter neerstortte op het binnenplein van de strafinstelling. Ze staan terecht voor de diefstal van de helikopter en voor gijzelneming. Meerdere elementen in het dossier wijzen er op dat het Mejnoun was die op 28 oktober 2007 een helikopterpiloot in Nijvel dwong koers te zetten naar de gevangenis van Itter. Hij ontkent de feiten. Minder dan 48 uren na hun ontsnapping werden de beide verdachten in het Nederlandse Den Haag samen opgepakt bij een overval. Nadat de overladen helikopter op het binnenplein crashte, bedreigden ze cipiers met wapens om de gevangenispoorten open te zetten. Voor Yacine Mejnoun werd 12 jaar celstraf gevorderd.
Benallal weigerde zijn cel in Brugge te verlaten en liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat Sven Mary. De uitspraak volgt op 29 juni.(hn)

Nordin Benallal.

'Harde kern relschoppers oorzaak van incidenten' in Gent 16/06/2011

Binnen de politiezone Gent komt er een 'actieplan ordehandhaving' en een 'risicomodel' voor de analyses van elk evenement. Die veranderingen komen er naar aanleiding van de incidenten bij de match België-Turkije. Een harde kern van een honderdtal relschoppers was daar de rechtstreekse oorzaak van. Dat zegt de Gentse korpschef Filip Rasschaert donderdagnamiddag bij de analyse van het geweld. 'Alles wat kon mislopen, is misgelopen', zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a). 'We hebben geleefd op onze onverwoestbare reputatie om probleemloos grote evenementen te organiseren. We waren niet goed voorbereid en dit was amateuristisch werk. We gingen er gewoon vanuit dat het weer een gezellig familiaal gebeuren zou worden.' Daarom zal de politie een 'risicomodel' ontwikkelen voor de analyse van evenementendossiers en het bepalen van een risiconiveau, voor advies aan het stadsbestuur. Niet alleen de harde kern van relschoppers, maar ook de aanwezigheid van gevaarlijke voorwerpen en onvoldoende scherpte bij de betrokken organisaties, zijn volgens de korpschef 'dominostenen' die zorgden voor het voetbalincident. Aan de hand van negen punten analyseerde de Gentse korpschef wat er fout liep bij de voorbereiding en tijdens het evenement. Rasschaert geeft onmiddellijk toe dat het risico te laag werd ingeschat en dat het uitgangspunt - 'een ontspannen bijeenkomst' - fout was. Hij spreekt over te weinig informatie-inspanningen en te weinig middelen. 'Er waren onvoldoende stewards en politiemensen om pro-actief op te treden, gevaarlijke voorwerpen uit te sluiten en de gemoederen te bedaren.' Volgens de korpschef is er niet alleen bij de politie, maar bij alle partijen die verantwoordelijk waren voor de organisatie en de veiligheid, een onvoldoende kritische reflex geweest. Voorbeeld: het veiligheidsdossier bleek een onzorgvuldige copy-paste van een vroeger gelijkaardig evenement op de Vrijdagmarkt. De korpschef zegt ook dat er 'ernstige indicaties' zijn dat de leidinggevende geen draaiboek overhandigde en besprak met de betrokken (hoofd)inspecteurs. Toch benadrukt Rasschaert dat een harde kern van supporters de rechtstreekse oorzaak was. Sterk beledigende zangkoren door een vijftigtal AA Gent-supporters, aangevuld met heethoofden uit onder andere Brugge en Lokeren, waren de oorzaak van de provocaties. Ook aan Turkse zijde werden relschoppers herkend.(hn)

Aantal halskettingdiefstallen verviervoudigd in Antwerpen 16/06/2011

Sinds begin dit jaar heeft de Antwerpse lokale politie al 80 gevallen van halskettingdiefstal behandeld. Gedurende dezelfde periode vorig jaar waren dat er slechts 22. Hoewel er nog geen aanwijzingen zijn dat het om steeds dezelfde daders of georganiseerde bendes gaat, stelt de politie wel vast dat de daders telkens hetzelfde profiel hebben en op een gelijkaardige manier te werk gaan.

Uit de eerste resultaten van de analyse die de politie momenteel doorvoert, blijken de daders steeds jonge mannen te zijn die alleen of met twee werken. In het eerste geval rukt hij meestal de ketting af tijdens het voorbijlopen of -fietsen, eventueel na het slachtoffer op de grond te duwen. Wanneer de daders met twee zijn, vraagt de ene vaak inlichtingen of een wegbeschrijving, waarop de tweede het afgeleide slachtoffer berooft en beide daders gaan lopen.
Ruim een derde van de feiten speelden zich af in de afdeling zuid, en specifiek aan het Kiel en in Hoboken. De slachtoffers zijn volgens de politie meestal vrouwen van een respectabele leeftijd.Binnen de afdeling zuid is de politie de komende tijd extra waakzaam. Er komen ook bijkomende patrouilles en buurtonderzoeken om de daders te vatten.(gva)

Dronken vernieler in de cel -Torhout 16/06/2011

Een 34 jarige man uit Torhout met een glaasje te veel op werd dinsdagnacht opgepakt in de Aartrijkestraat. C.S. uit Torhout, had 2 bloempotten in de tuin van een woning vernield en een wagen beschadigd. Hij kon ontnuchteren in de cel en verwacht een gepeperde rekening. (jaf)

Inbreker op heterdaad betrapt in Torhout 16/06/2011

De politie van de zone Kouter kon dinsdagnacht in de Oostende straat in Torhout een dief op heterdaad betrappen. De 40-jarige man, H.B., werd voor de onderzoeksrechter geleid. Onderzoek leerde dat hij in de Oostende straat in drie winkelzaken had gepoogd in te breken. Het was een alerte buurtbewoner die dinsdagnacht de lokale politie verwittigde. De dief was opgemerkt toen hij in het portaal van schoenwinkel De Ster aan het morrelen was aan de deur. De politie was heel snel ter plaatse en kon de inbreker bij de kraag vatten. Hij had een zak met inbrekersmateriaal bij zich. De inbreker, werd op het commissariaat verder verhoord. Bleek dat hij had binnen te raken in een krantenwinkel en een kapperszaak in de Oostendestraat. Zijn pogingen waren telkens vruchteloos afgebroken. (jaf)

Dieven stelen 110 zonnepanelen in Halle 15/06/2011

De lokale politie van Halle heeft in de nacht van maandag op dinsdag drie personen opgepakt 110 zonnepanele gestolen hadden. De drie bekenden de feiten en een van hen werd ter beschikking gesteld van het Brussels parket. De lokale politie kwam het drietal op het spoor na een tip waarin gewag gemaakt werd van verdachte handelingen in de Balthazarstraat. De politie ging onmiddellijk ter plaatse en stelde vast dat drie personen bezig waren de zonnepanelen uit de aanhangwagen te laden zonder dat zij een afdoende verklaring konden geven voor deze nachtelijke activiteiten. De drie hadden de aanhangwagen kort daarvoor gestolen op een terrein van een handelszaak aan de Octaaf de Kerckhove d'Exaerdestraat in Halle. Het gestolen goed werd inmiddels aan de rechtmatige eigenaar terugbezorgd.(hn)

Autodieven op heterdaad betrapt in Koekelberg 15/06/2011

De lokale politie van de zone Brussel-West heeft in de nacht van dinsdag op woensdag drie mannen betrapt die rondreden in een gestolen Ford Fiesta. De verdachten zijn reeds goed gekend en hebben de diefstal toegegeven, meldt het Brusselse parket woensdag. Rond 4 uur merkte een patrouille het gestolen voertuig op in de Landsroemlaan in Koekelberg. Even daarvoor hadden de autodieven de Ford gestolen op de Bevrijderssquare in Sint-Jans- Molenbeek. Daar hadden ze eerst ingebroken in een Fiat Ducato en gingen aan de haal met de autoradio omdat ze het voertuig niet aan de praat kregen. Tijdens de controle van de Ford zag de politie dat de ontstekingskabels uit het dashbord hingen. De drie zijn ter beschikking gesteld van het Brusselse parket.(hn)

Tweelingbroers plunderen 18 vakantiehuisjes in De Haan /Oostende 15/06/2011

Twee 19-jarige tweelingbroers uit Oostende staan in de Brugse rechtbank samen terecht. In juli vorig jaar pleegden ze inbraken in achttien vakantiehuisjes van Sunparks De Haan. Naast duizenden euro's pikten ze toen ook elektronische gadgets en dure tassen mee.

Een van de broers pikte op tweede kerstdag van 2009 ook nog de handtas van een 74-jarige vrouw. Het slachtoffer raakte gewond omdat ze bij de diefstal op haar gezicht en knieën viel. "Er zitten sms'jes in het strafdossier waarin je een afspraak maakt met een vriend om mensen te gaan beroven", richtte de rechter zich tot de jongeman. "Jullie kozen zelf een welbepaalde tijdstip uit. Op dat moment hebben ze nog geld, stond er te lezen." De advocaat van de tweeling vroeg een werkstraf, maar waarschijnlijk kijken de twee aan tegen een voorwaardelijke celstraf. Eén van de voorwaarden zou zijn dat ze een sociale vaardigheidstraining moeten volgen. De zaak wordt voorgezet op 28 juni. (bbz)

Weer ring gestolen van oudere dame in Knokke-Heist 15/06/2011

Twee onbekende daders hebben een dure ring gestolen van een oudere vrouw in de Zwinlaan in Knokke. In de ondergrondse parking onder haar woonst werd de vrouw zaterdag overvallen door het duo; de ene hield de vrouw in bedwang en de andere trok een ring van haar vinger. Nadien kozen ze het hazenpad. De werkwijze van de dieven is nagenoeg dezelfde als bij de diefstal van een ring in de Marie-Joséstraat op zaterdag 5 juni, twee weken geleden. Toen stalen dieven ook een ring ter waarde van 160.00 euro in een ondergrondse parking van een oudere dame. Ze waren achterwaarts de ondergrondse garage ingereden met hun BMW. Zo konden ze sneller wegvluchten. Bij dit nieuwe voorval zijn er echter geen gegevens over de vluchtauto of de vluchtroute bekend. Hoewel de politie vermoedt dat het om dezelfde daders gaat, hebben ze nog geen concreet spoor in hun richting. (bbz)

Bedrijven willen weg uit onleefbaar Molenbeek 14/06/2011

Twee topmannen uit de communicatiesector getuigden vanmorgen op Radio 1 over Molenbeek, de plaats waar hun bedrijf gevestigd is. Het waren schrijnende verhalen over de onveiligheid in die buurt van Brussel. "We hebben een shuttledienst van een privé-beveiligingsfirma om mensen van en naar hun auto te brengen of van en naar het metrostation. Als men te voet door Molenbeek wil trekken met een schoudertas met laptop of met handtas met gsm, dan word je al te vaak aangevallen", vertelde Johan Van De Poel, CEO van het reclamebureau BBDO in Peeters & Pichal. Zijn bedrijf is al op zoek gegaan naar een andere plaats in Brussel om zich te vestigen, maar heeft die nog niet gevonden. "De burgemeester van Molenbeek, Philippe Moureaux (PS), is eens op bezoek geweest maar veel heeft dat niet teweeggebracht. In december vorig jaar heb ik hem dan een aangetekend schrijven laten bezorgen om hem te vertellen dat de toestand onhoudbaar was geworden. In januari kreeg ik het antwoord dat hij de toestand evalueert. Sindsdien heb ik niets meer vernomen." BBDO heeft prikkeldraad op de hekkens aan de bedrijfsparking gezet, want langsdaar drongen 's nachts inbrekers de gebouwen binnen. De bedrijfsparking is zelfs voorbehouden voor vrouwen omdat zij het meest kwetsbaar zijn buiten het bedrijventerrein. Een ander reclamebureau, de Mortierbrigade, trekt helemaal weg uit Molenbeek omdat het niet meer te doen is. Financieel directeur Dirk Debeys op Peeters & Pichal: ""Er hebben al zo veel mensen last gehad met relschoppers, met vandalen, met inbrekers. Eén werknemer werd niet zo lang geleden gegijzeld in zijn wagen en moest naar een geldautomaat rijden." Voor Molenbeek hadden beide bedrijven een uithangbord kunnen zijn. Beide bedrijven benadrukten op Radio 1 ook dat ze bewust die buurt van Brussel hadden gekozen, en niet alleen wegens de vastgoedprijzen. Beide hebben ook geprobeerd contact te leggen met de amokmakers, maar vaak worden de misdaden gepleegd door jongeren van buiten de gemeente Molenbeek.(hn)

Valse agenten stelen 50.000 euro van honderdjarige in Sint-Martens-Latem 14/06/2011

Afgelopen weekend hebben twee dieven, die als agent verkleed waren, een bejaard echtpaar in Sint-Martens-Latem bestolen. Ze gingen er vandoor met 50.000 euro cash geld. De daders belden aan bij een honderdjarige man en zijn 78-jarige vrouw. Nadat ze hun valse dienstkaart toonden, mochten ze de woning binnen. Met een list wist een van de twee het koppel af te leiden. Ondertussen brak de andere in de slaapkamer een schuif open. Daaruit nam hij 50.000 euro cash geld en enkele juwelen mee. De bewoners merkten pas dat het geld weg was, toen het tweetal al vertrokken was.(hn)

Aanhangwagens in trek bij dieven in Lokeren 14/06/2011

In het Waasland zijn aanhangwagens tegenwoordig erg in trek bij dieven. Volgens de Lokerse politie zijn daar afgelopen maand alleen al tien exemplaren gestolen. "De meeste van die aanhangwagens zijn gestolen in woningen of ter hoogte van woningen die gelegen zijn langsheen de gewestwegen, bij ons zijn dat de N47 en de N70. En tien aanhangwagens dat is toch wel een groot aantal." Volgens de politie laten eigenaars vaak na om de aanhangwagen te beveiligen. "We hebben vastgesteld dat een aantal aanhangwagens die gestolen zijn niet slotvast waren en dat die niet slotvast op de oprit stonden. Dus wij raden toch zeker de mensen aan om die aanhangwagens slotvast te maken en, als ze die mogelijkheid hebben, die op te bergen in een garagebox." De politie van Lokeren vermoedt dat de diefstallen van aanhangwagens het werk zijn van rondtrekkende daderbendes. Die zouden de aanhangwagens dan gebruiken om er bijvoorbeeld koperdiefstallen mee te plegen.(dr)

Steekpartij in uitgaansbuurt van Oostendse 13/06/2011

In de Langestraat in Oostende is zaterdagnacht een 46-jarige Oostendenaar opgepakt nadat hij een liefdesrivaal in het been stak. De man staat geseind in Nederland en wordt mogelijk uitgeleverd. De steekpartij vond plaats in een café in de Langestraat, de uitgaansbuurt van Oostende. Het slachtoffer raakte gewond aan het been en moest voor verzorging naar het ziekenhuis. In de loop van zondag mocht het slachtoffer al naar huis. De dader werd opgepakt en blijft voorlopig in de cel. De man staat in Nederland geseind, maar de reden daarvoor kon het Brugse parket niet meedelen. Mogelijk wordt de dader uitgeleverd. (hn)

Koperdieven op heterdaad betrapt in Diksmuide 13/06/2011

De politie heeft twee Roemeense koperdieven op heterdaad betrapt in Diksmuide. Ze werden opgepakt en aangehouden. De twee dieven zijn lid van een bende die werkt vanuit het Franse Duinkerke. Ze waren al een paar maanden actief in de streek rond Diksmuide. Volgens de politie zijn ze ook verantwoordelijk voor andere koperdiefstallen, zoals die in Oostende en ook in Gistel bij Mortier. Mogelijk komen er nog meer diefstallen aan het licht.(gva)

MortierBij Mortier-agri in Gistel werd eveneens koper gestolen .

Inbrekers aan het werk op zeedijk in Oostende 13/06/2011

Op de zeedijk werd dinsdagnacht in verschillende appartementsgebouwen en restaurants ingebroken. De buit bestond onder meer uit laptops, juwelen en een brandkast waarin 10.000 euro stak. De politie pakte een veertiental mensen zonder papieren op, maar onderzoek zal moeten uitwijzen of zij effectief iets met de inbraken te maken hebben. Een deel van de buit kon intussen wel al terugbezorgd worden aan de eigenaars. Er werd diezelfde nacht ook ingebroken in vijftien strandcabines. Deze week is een verdachte opgepakt voor een ganse reeks autodiefstallen, onder meer in de parking onder de Visserskaai.(hn)

Inbrakenplaag in handelszaken blijft voortduren in Leuven 12/06/2011

De inbrakenplaag in de provinciestad is nog steeds niet ten einde, zo meldt de Leuvense politie. Vorig weekend meldde de politie nog dat er een einde leek te komen aan de opvallende stijging van inbraken in Leuvense horecazaken en winkels, nadat enkele dagen voordien twee inbrekers op heterdaad betrapt waren. Eigenaars wordt opgeroepen voldoende preventieve maatregelen te nemen. Na een reeks van nieuwe inbraken waarschuwt de politie zondag 'dat dergelijke feiten niet tot het verleden horen'. 'De inbrakengolf zakte weliswaar opvallend na hun aanhouding, maar stopte nooit helemaal', aldus politiewoordvoerder Marc Vranckx. De afgelopen twee nachten werd in Leuven opnieuw ingebroken in een computerwinkel in de Vaartstraat, in de autorijschool in de Blijde Inkomststraat, in een krantenwinkel in de Diestsestraat, in een optiek in de Vital Decosterstraat, in een café op de Naamsesteenweg in Heverlee en op een bouwwerf op het Engels Plein. De Leuvense politie roept op verdachte gedragingen onmiddellijk aan de politie te melden. Daarnaast moeten eigenaars zelf voldoende maatregelen nemen om hun zaak te beveiligen en bijvoorbeeld keldergaten goed af te sluiten, toegangen voldoende te beveiligen met degelijke sloten of afsluitingen zoals rolluiken en geen waardevolle voorwerpen en geld in de zaak achter te laten. Op 22 juni organiseert het Centrummanagement een infoavond over inbraakpreventie in handelszaken. De onderzoeksrechter hield het inbrekende duo intussen aan en het gerecht onderzoekt nog steeds welke andere feiten beiden nog pleegden.(hn)

Verdachten drievoudige moord Eisden opgepakt -Genk 11/06/2011

In Genk zijn 2 mannen opgepakt die verdacht worden van de drievoudige moord in Eisden, bij Maasmechelen. Daar werden op 20 mei 3 mannen doodgeschoten die banden hadden met de motorbende Outlaws. Hun lichamen werden gevonden in een bestelwagen in de Zuid-Willemsvaart. Nabestaanden slachtoffers zijn opgelucht. De 2 verdachten zijn een 44-jarige man en een 37-jarige man uit Genk. De twee hebben banden met de Hells Angels uit Genk, een rivaliserende motorbende. Dat zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federale parket in Brussel. "Ze zijn allebei gelieerd aan de Hells Angels." Hij wil echter niet bevestigen dat het om een afrekening gaat tussen de twee motorbendes. De twee verdachten worden straks voor de onderzoeksrechter geleid in Tongeren. Die zal hen ondervragen en beslissen of ze aangehouden worden.(dr)

Overvallers spuiten slachtoffer isoleerschuim in de mond en dumpen hem in kanaal in Vilvoorde 10/06/2011

Een man is woensdagochtend door een schipper uit het kanaal Brussel-Charleroi opgevist ter hoogte van de Budabrug in Vilvoorde. Vooraleer hij in het water werd gedumpt, hadden twee overvallers isoleerschuim in zijn neus en mond gespoten om hem het ademenen te beletten. De 33-jarige man uit Vilvoorde begaf zich woensdag rond 3.30 uur naar zijn werk toen hij werd aangesproken door een persoon die hulp vroeg voor een zogenaamd zieke vriend die op de grond lag. De Vilvoordenaar stapte uit zijn voertuig en werd meteen aangevallen door de twee mannen die hem in zijn wagen duwden en overmeesterden. De daders gooiden na enige tijd hun slachtoffer in het kanaal Brussel-Charleroi ter hoogte van de Budabrug in Vilvoorde. Om hem te laten stikken spoten ze eerst isoleerschuim in zijn mond en neus. Omstreeks 7 uur werd het slachtoffer uit het water opgevist door een schipper. Het slachtoffer, die sinds 3.30 uur in het water lag, wist zich te redden dankzij een houten balk waaraan hij zich wist vast te klampen. De daders zijn nog steeds spoorloos.(hn)

Inbreker verschuilt zich na diefstal op toilet van 95-jarige vrouw in Mechelen 10/06/2011

Een man uit Mechelen stond gisteren terecht omdat hij ervan verdacht wordt een portefeuille gestolen te hebben bij een 95-jarige vrouw in de wijk Nekkerspoel. Volgens de advocaat van het bejaarde slachtoffer sloeg Solimane B. in augustus van vorig jaar samen met enkele minderjarige kompanen toe. ‘Via het weggetje dat naar de achterliggende garageboxen leidt, zijn de daders over een muur geklauterd en bij de 95-jarige vrouw binnengedrongen', stelde advocaat Chris Backx. Omwonenden hadden dat gezien en belden de politie. Die verhoorde de 95-jarige bewoonster en kon Solimane in de woning oppakken. ‘Ik was in de woonkamer van het huis en merkte op de straat de politiewagen op. Ik ben naar het toilet gelopen en heb me daar verscholen. Tot ik daar ontdekt werd', zei Solimane gisteren tegen rechter André Van Praet. ‘Of ik nog kompanen had? Neen, ik heb de diefstal helemaal alleen gepleegd.' De man bleef, ondanks het aandringen van de rechter, ontkennen dat hij met kompanen had gewerkt. Bij de 95-jarige vrouw werd een portefeuille gestolen. Die had Solimane niet op zak en ook in de buurt werd de portefeuille niet teruggevonden. Het Openbaar Ministerie vorderde zes maanden cel en een boete van 550 euro. Uitspraak volgt op 30 juni.(hn)

Overvallers rijden rond met slachtoffer op motorkap in Brugge 10/06/2011

Een Tsjechisch dievenkoppel kreeg van de Brugse strafrechter elk een effectieve celstraf en een geldboete. Op 18 februari van dit jaar beroofden ze Maurits Broes (60) in de Hoogstraat. De man liet echter niet begaan en wat volgde was en hallucinante ervaring waarbij de man op de motorkap van de wagen werd rondgereden.

Op 18 februari liep Maurits in de Hoogstraat op weg naar huis. Het koppel Stojka uit Tsjechië sprak de man aan. Hij begreep niet wat ze wilden zeggen maar voor hij iets kon uitbrengen sloegen de twee toe. " Ze duwden mij hard tegen de muur en de vrouw trok mijn portefeuille met daarin 180 euro uit mijn zak", zegt Maurits. "Ze gingen er vandoor maar ik sprintte er meteen achteraan. Ze stapten in een wagen met de man aan het stuur en wilden er vandoor rijden. Ik sprong echter op de motorkap. Even leek die man te twijfelen maar vervolgens ging hij ervandoor. Met mij op die motorkap. Zo reden ze met mij enkele straten rond tot ik ervan donderde. Ik hield er vooral kneuzingen en schaafwonden aan over. Het heeft een grote impact op mij gehad. Ik had veel schrik om ze terug te zien in de rechtbank", zegt Maurits.

Voor de rechtbank nam de vrouw alle schuld op zich. En vroeg de advocaat van de man dan ook de vrijspraak. Maar daar had de rechter geen oren naar. De twee zijn gekend voor heel wat diefstallen in ons land. Het is duidelijk dat Stojka  en Stojkova professionele dieven zijn. Ze komen bovendien in aanmerking voor een hele reeks andere feiten." De man kreeg 25 maanden cel en de vrouw drie jaar. Op dit moment verblijven ze al vier maanden in de cel. Bij het horen van het vonnis ontstak Stojkova nog even in een furie, maar werd dan geboeid afgevoerd. (jhm)

Cafébaas steelt elf vaten uit biertent Voettocht in Blankenberge 09/06/2011

Een cafébaas uit Blankenberge heeft elf vaten Brugse Zot gestolen uit de biertent van de Tweedaagse Voettocht. De man heeft de vaten ondertussen wel weer teruggebracht naar de brouwerij. Al jaren is het de gewoonte dat in de feesttent van de Tweedaagse Voettocht, die opgesteld staat in de Blankenbergse Dijk, alle wandelaars gratis een Brugse Zot wordt aangeboden. De Brugse brouwerij De Halve Maan die het bier brouwt, leverde hiervoor een aantal vaten.

‘Bij het opruimen van de tenten stelde de brouwer vast dat er elf biervaten te kort waren', zegt Luc Henau, promotor van de Tweedaagse Voettocht. ‘In de feesttent is er verder gezocht naar de biervaten, maar die bleken spoorloos. Wij hebben de politie gebeld om de vaststelling te doen en zij hebben een proces-verbaal opgemaakt. Uiteindelijk werd de dader vrij snel terug gevonden. Hij heeft de vaten zelf teruggebracht naar brouwerij De Halve Maan. Ik denk dat de Procureur des Konings de strafmaat wel zal bepalen.'

De politie kwam de dader op het spoor dankzij buurtbewoners die de dader, een cafébaas uit Blankenberge, verschillende keren met zijn wagen aan de feesttent hadden zien staan. Volgens Philippe Denoyette, woordvoerder van de Blankenbergse politie, heeft de man ook bekend.(hn)

Cafébaas steelt elf vaten uit biertent Voettocht in Blankenberge 09/06/2011

Een cafébaas uit Blankenberge heeft elf vaten Brugse Zot gestolen uit de biertent van de Tweedaagse Voettocht. De man heeft de vaten ondertussen wel weer teruggebracht naar de brouwerij. Al jaren is het de gewoonte dat in de feesttent van de Tweedaagse Voettocht, die opgesteld staat in de Blankenbergse Dijk, alle wandelaars gratis een Brugse Zot wordt aangeboden. De Brugse brouwerij De Halve Maan die het bier brouwt, leverde hiervoor een aantal vaten.

‘Bij het opruimen van de tenten stelde de brouwer vast dat er elf biervaten te kort waren', zegt Luc Henau, promotor van de Tweedaagse Voettocht. ‘In de feesttent is er verder gezocht naar de biervaten, maar die bleken spoorloos. Wij hebben de politie gebeld om de vaststelling te doen en zij hebben een proces-verbaal opgemaakt. Uiteindelijk werd de dader vrij snel terug gevonden. Hij heeft de vaten zelf teruggebracht naar brouwerij De Halve Maan. Ik denk dat de Procureur des Konings de strafmaat wel zal bepalen.'

De politie kwam de dader op het spoor dankzij buurtbewoners die de dader, een cafébaas uit Blankenberge, verschillende keren met zijn wagen aan de feesttent hadden zien staan. Volgens Philippe Denoyette, woordvoerder van de Blankenbergse politie, heeft de man ook bekend.(hn)

Jongeren stelen portefeuille in Brugge 08/06/2011

Jongeren van 19 en 20 jaar uit Oostende hebben afgelopen weekend in Brugge een 19-jarige man uit De Haan van zijn portefeuille beroofd. De feiten vonden plaats om 4 uur 'snachts op het kruispunt van de Steenstraat met de Zilverstraat. Zowel het groepje jongeren als het slachtoffer waren een nachtje gaan stappen in Brugge. De jongeren spraken hun slachtoffer aan en toonden hem voetbaltrucs. Na afloop van de trucs stelde het slachtoffer vast dat zijn portefeuille verdwenen was . Toevallig was er een politiepatrouille dichtbij en die kon het drietal meteen in de kraag vatten. Zij ontkenden echter. Ook de portefeuille was verdwenen. Het drietal werd verhoord, maar mocht nadien beschikken. (jhm)

Juwelen gestolen in Sint-Andries 08/06/2011

In de Abdijbekestraat werd ingebroken in een appartement. De voordeur van het gebouw werd geforceerd. De dieven doorzochten het hele appartement en gingen ervandoor met juwelen. (jhm)

Opnieuw inbraak in vrachtwagen in Beernem 08/06/2011

In de Parkstraat in Beernem zijn dieven de cabine van een vrachtwagen binnengedrongen. De cabine werd volledig overhoop gehaald. Er werden twee gsm's  gestolen. Tijdens het afgelopen weekend werd op de Wingense Steenweg in Beernem ook al ingebroken in een vrachtwagen. Daar probeerden men het contactslot te forceren. Ook daar werd er een gsm gestolen./ (thv)

Inbraak in jeugdhuis in Waardamme 08/06/2011

In het jeugdhuis in de beekstraat in Waardamme werd de afgelopen week ingebroken. De toegangsdeur van het jeugdhuis werd geforceerd. De daders doorzochten het hele gebouw, maar dropen uiteindelijk met lege handen af. Niemand heeft iets van de inbraak gemerkt. (thv)

Inbraak poging in Brugge 08/06/2011

In een appartement in de Jan Breydellaan in Brugge hebben dieven maandag geprobeerd om in te breken. Ze braken het slot open maar raakten niet binnen. (jhm)

Inbraak in Garden Machinery in Brugge 08/06/2011

In handelszaak Garden Machinery in de Blakenbergse Steenweg in Brugge werd maandagnacht ingebroken. De dieven haalden een volledig raam uit het kozijn, openden de poort achteraan en betraden de handelszaak. Er werd een zitmaaier gestolen. De eigenaar kwam meteen ter plaatse, maar kon de inbrekers niet op heterdaad betrappen. De politie zetten onmiddellijk een zoekactie op het touw, maar die bleef echter zonder resultaat. (jhm)

Vier illegalen aangehouden na handtasdiefstal in Leuven 08/06/2011

De Leuvense onderzoeksrechter heeft vier personen aangehouden die illegaal in ons land verbleven. Ze waren in de nacht van maandag op dinsdag op de Oude Markt opgepakt wegens diefstal van een handtas van een 23-jarige vrouw uit Lubbeek. De lokale politie werd hierover getipt door een cafébaas. De vier hadden verschillende spullen uit de handtas op zak en ook meerdere gsm's die in het kader van het onderzoek in beslag genomen werden. Een van de vier werd eerder door het gerecht gelinkt aan feiten van diefstal, heling en zakkenrollerij. De Leuvense lokale recherche onderzoekt of het viertal ook betrokken was bij de diefstallen van dure merkfietsen.(hn)

Motorrijder doodgeschoten in Heppeneert bij Maaseik 08/06/2011

Een voorbijganger heeft woensdagmorgen op de Nuchelenweg in Heppeneert bij Maaseik het dode lichaam van een motorrijder ontdekt. Het lijk zou schotwonden vertonen. Het parket van Tongeren en het gerechtelijk labo zijn ter plaatse om de zaak te onderzoeken. Ze wilden nog geen details geven. De omgeving is afgezet. Twee weken geleden werden drie leden van de motorbende Outlaws vermoord in Maasmechelen en in het kanaal Zuid-Willemsvaart gedumpt. De drie waren naar een openingsreceptie van een bandencentrale in Maasmechelen afgezakt, waarvan de zaakvoerder banden heeft met de rivaliserende Hells Angels. De Outlaws beloofden toen om geen wraak te nemen. Het is voorlopig onduidelijk of deze motorrijder tot een motorbende behoorde.(hn)

Gewelddadige handtasdiefstal in metro: Twee verdachten opgepakt in Brussel 08/06/2011

De politie heeft twee verdachten ingerekend na de gewelddadige diefstal in het metrostation Clémenceau in Anderlecht. Een van hen is amper vijftien. De dreumes wordt geplaatst in een jeugdinstelling. Zijn meerderjarige kompaan is aangehouden. De twee boefjes hadden het gemunt op de handtas van een 41-jarige vrouw. Het slachtoffer kwam echter ten val, op de sporen. Ze werd door een metrostel aangereden. Ze liep daarbij zware verwondingen op. Intussen verkeert ze niet langer in levensgevaar. De twee verdachten werden op basis van bewakingsbeelden geïdentificeerd.

Dader molotovcocktail wordt geïnterneerd - Brugge 08/06/2011

Ann Michiels van Frietkot De Biezen: 'Onze kinderen zijn bang van die man. Een 25-jarige man die vorig jaar een brandbom gooide naar frituur De Biezen wordt geïnterneerd. De frituuruitbaters reageren opgelucht op het vonnis. Een burenruzie in de Koningin Elisabethlaan in Brugge liep vorig jaar zwaar uit de hand. De 25-jarige TimV., een Bruggeling van Zuid-Koreaanse komaf, gooide toen op klaarlichte dag een molotovcocktail door een van de ramen van frituur De Biezen, waar hij vlak naast woonde. De brandbom ontplofte, maar uitbaters Wim Moeyaert en Ann Michiels konden het vuur doven. De dader, die dronken was, vluchtte naar zijn appartement, waar de politie hem even later kon arresteren. Sindsdien zit TimV. in de cel. Nadat een college van psychiaters vaststelde dat de man krankzinnig is, beval de correctionele rechtbank gisteren zijn internering. De dader las eerst nog een briefje voor waarin hij zijn excuses aanbood en vroeg om hem niet te interneren, maar dat mocht niet baten. Toen hij de uitspraak hoorde, spuwde hij naar de rechter. 'We zijn opgelucht dat hij hier niet terug komt wonen', reageert Ann Michiels. 'Onze vier kinderen zijn bang van die man. Hij hield hen 's nachts wakker met keiharde muziek en gebonk op de muren. De politie kwam hem oppakken en toen hij 's anderendaags rond de middag terug vrijkwam, gooide hij die bom hier binnen. We konden we het vuur gelukkig meteen doven. Ik mag er niet aan denken wat er zou gebeurd zijn, mocht het frietvet vuur hebben gevat. Onze kinderen waren gelukkig niet thuis. Het appartement is intussen verhuurd aan iemand anders, maar als onze kinderen er lawaai horen, zit de schrik er meteen weer in.' Volgens de aanklager, die op de internering had aangedrongen, vormt de man een gevaar voor de maatschappij. Hij kreeg eerder al voorwaardelijke celstraffen, maar lapte de voorwaarden telkens aan zijn laars. Toch gaat Mathieu Langerock, advocaat van TimV. niet akkoord met de internering. 'Ik had geopteerd voor een zware voorwaardelijk celstraf gekoppeld aan strenge probatievoorwaarden', zegt hij. 'Nu heeft mijn cliënt geen enkel vooruitzicht meer. Aan zo'n internering wordt geen termijn gekoppeld. Ik overweeg dan ook om beroep aan te tekenen. Ik zal hierover eerst moeten overleggen met mijn cliënt.'(hn)

Daders gewelddadige handtasroof in metrostation opgepakt in Brussel 07/06/2011

In het Brusselse metrostation Clémenceau raakte vorige week dinsdag een reizigster zwaargewond toen ze zich verzette tegen een handtasdiefstal en op de sporen terechtkwam. De twee daders - een minderjarige en een meerderjarige - zijn nu opgepakt. Het incident gebeurde op dinsdag 31 mei rond 17.30 uur. Een vrouw op het metroperron merkte dat iemand haar handtas probeerde te stelen en verzette zich. Door het trek- en duwwerk belandde ze op de metrosporen. De bestuurder van het metrostel dat aan de overkant halt hield, zag haar vallen en verwittigde snel de dispatching van de MIVB. Die kon nog net de bestuurder van een aankomend metrostel alarmeren, zodat die tijdig kon remmen. Het metrostel raakte de vrouw evenwel licht. De vrouw werd met ernstige verwondingen overgebracht naar het Sint-Pietersziekenhuis, waar ze momenteel nog steeds verblijft. De spoorwegpolitie en de politie van zone Zuid sloegen de handen in elkaar om de daders op te sporen. Omdat uit de beelden de bewakingscamera's bleek dat een van hen nog heel jong was, werd een rondvraag gedaan bij enkele scholen. Al snel kon een 15-jarige jongen worden opgepakt. Kort daarna kon de tweede dader, een meerjarige, worden gearresteerd. Hij is aangehouden voor poging tot diefstal met geweld.(hn)

Inbraak in vrachtwagen in Beernem 07/06/2011

Op de Wingense Steenweg in Beernem werd afgelopen weekend ingebroken in een vrachtwagen van het merk Volvo. De trekker van de vrachtwagen stond geparkeerd ter hoogte van het op en afritcomplex aan de E40. De dief forceerde het voorportier aan de rechterkant en doorzocht de cabine. Vervolgens probeerde hij het contactslot te forceren. Vermoedelijk wou hij met de vrachtwagen wegrijden. Dat mislukte, maar er werd wel een gsm gestolen. (jhm)

Ring van 150.000 euro geroofd bij bejaarde in Knokke 06/06/2011

Twee gemaskerde mannen hebben zaterdag een bejaarde vrouw uit Knokke overvallen. Ze gingen ervandoor met een ring van liefst 150.000 euro en een horloge, een duur familiestuk. "Die liggen normaal in een kluis in de bank", zegt Monique R. "Ik was ze echter gaan ophalen voor een feest." De Franstalige mannen sloegen toe toen Monique haar wagen thuis had geparkeerd in de privéparking. Ze blokkeerden de automatische poort met hun wagen en vielen de vrouw aan. Ze hielden een hand voor haar mond en maakten haar de ring afhandig in dat kleinood zit een steen verwerkt van 6 karaat, goed voor om en bij de 150.000 euro. Dat de daders wisten dat de vrouw het kostbare juweel bij had, wijst erop dat het om een georganiseerde bende gaat. "Ze moeten die dame al een tijdje in de gaten gehouden hebben", zegt politiecommissaris Kur Vermeersch. (tlv)

20-jarige man bekent moord in park Oostende 06/06/2011

De 20-jarige man die zaterdag werd aangehouden na de moord in een Oostends park zou de feiten hebben bekend. Procureur des Konings Jean-Marie Berkvens heeft wel nog altijd het raden naar het motief van de dader. De 59-jarige Dirk Capelle uit Roksem, bij Oudenburg, werd vrijdag vermoord aangetroffen in het Maria Hendrikapark in de kuststad. Het slachtoffer wandelde daar steeds door als hij zondag broodjes ging kopen. De twee kenden elkaar naar verluidt van het uitgaansleven. De familie Capelle zit met heel wat vragen. "Zijn echtgenote kan nog steeds niet geloven wat er met haar man gebeurd is", aldus de zus van het slachtoffer in een krant van Corelio. "We weten nog steeds niet wat de precieze omstandigheden waren of wat er precies gebeurd is. We vermoeden dat de dader misschien wel uit was op zijn geld." (hn)

Jongeren vandaliseren metrostation Heizel 05/06/2011

Een groep van een vijftigtal jongeren heeft vanmorgen vernielingen aangebracht in het metrostation Heizel in Brussel. De jongeren kwamen het station binnen bij de opening van het metronet en begonnen meteen amok te maken. "Ze zijn beginnen schoppen op nagenoeg alles", zegt MIVB-woordvoerster Ann Van Hamme. Ze spoten in de gangen onder meer een brandblusser leeg, sloegen een snoepautomaat aan diggelen en gooiden een vuilnisbak op de sporen. De veiligheidsdienst van de MIVB zag het vandalisme op de camerabeelden en sloeg alarm. Naast een team van de MIVB werd ook de politie ter plaatse geroepen. Die zette de jongeren op de metro richting Weststation. Het is niet duidelijk of er ook iemand is opgepakt.(dr)

Negen wagens leeggeroofd in parkeergarage in Oostende 05/06/2011

In de ondergrondse parkeerruimte van Vinci Park aan de Visserskaai heeft een onbekende inbreker in de nacht van woensdag op donderdag lelijk huis gehouden. Van liefst negen voertuigen uit de duurdere klasse werd een zijruit ingeslagen en ging de dief aan de haal met onder meer ingebouwde GPS-toestellen en ander waardevol materiaal dat de eigenaars in hun voertuig hadden achtergelaten. Daarbij liepen enkele wagens bovendien nogal wat schade op. De brandweer kwam ter plaatse om de kapot geslagen ruiten van de getroffen voertuigen dicht te plakken. 'We zijn naar Oostende gekomen om er het verlengd weekend door te brengen', zucht de eigenares van één van de wagens. 'En dan denk je dat je wagen veilig geparkeerd staat in een ondergrondse, bewaakte parkeerruimte. Niet dus. Ik hoop dat ze de dader pakken, maar zo te horen zal dat niet gemakkelijk zijn, vrees ik. De politie bevestigt dat de dader op de bewakingscamera's duidelijk te zien is en dat het een man van vreemde origine betreft. Het labo van de federale politie kwam ter plaatse om een onderzoek uit te voeren. Voorlopig is er echter nog geen spoor van de dader. (hn)

Krantenwinkel overvallen in Londerzeel 05/06/2011

In de Brusselsestraat in Londerzeel heeft een onbekende dader rond 17 uur een krantenwinkel overvallen. De dader had een pistool bij. Dat heeft de lokale politie KLM (Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise) meegedeeld. De overvaller heeft de inhoud van de kassa kunnen meenemen en is daarna weggevlucht in een kleine wagen. Voorlopig ontbreekt elk spoor van de dader. De vrouw die de krantenwinkel openhield, is licht gekwetst geraakt. Het parket van Brussel onderzoekt de zaak.(dr)

20-jarige verdacht van moord in Oostends park 05/06/2011

In Oostende is een 20-jarige opgepakt die verdacht wordt van moord op een 59-jarige man. Het slachtoffer werd vrijdag met zware verwondingen in het gezicht teruggevonden in het Maria Hendrikapark. De verdachte zou het slachtoffer hebben leren kennen in het uitgaansmilieu. Hij is verhoord en aangehouden. Volgens procureur des Konings Jean-Marie Berkvens heeft de man toegegeven dat hij "iets met het incident te maken heeft". Hij zou verklaringen hebben afgelegd, maar die moeten nog getoetst worden aan de vaststellingen van het parket. Ook over het motief of de aanleiding zou de jongeman verklaringen hebben afgelegd, maar meer wou Berkvens daarover niet kwijt.(dr)

Winkeldief krijgt tien maand cel in Brugge 04/06/2011

Een 35-jarige Irakees heeft in de correctionele rechtbank in Brugge tien maand celstraf gekregen, waarvan de helft voorwaardelijk, voor winkeldiefstallen. Op 14februari 2008 sloeg hij op vijf plaatsen toe in de Brugse binnenstad, waarbij hij aan de haal ging met parfum, kledij en een zonnebril. Telkens knipte hij de beveiliging los met een kniptang. Hij viel door de mand bij een fouillering, waarbij naast inbrekersmateriaal ook enkele gestolen goederen werden gevonden. Hij heeft slechts één van de vijf diefstallen bekend. (hn)

Man beschoten op straat in Oostrozebeke 04/06/2011

In de Molstenstraat op de Ginste in Oostrozebeke gebeurde donderdagavond een schietpartij. Lama F. (45) geraakte lichtgewond. De dader kon enkele uren later worden opgepakt in Roeselare. Lama F., een Belg van Kosovaarse afkomst, woont sinds een paar jaar in de Molstenstraat, tegenover de Ginsteschool in Oostrozebeke. Donderdag omstreeks 22 uur werd bij de man aangebeld. ‘Ik opende de deur en zonder iets te zeggen begon een man opeens met een luchtdrukpistool op mij te schieten', beweert Lama. De man werd zeven keer door loodballetjes getroffen in de borst, boven zijn oog, in de neus en in de armen. Daarna kwam het tot een schermutseling, waarbij de dader het op een lopen zetten en met een wagen wegvluchtte. Lama herkende in de schutter een Portugese vriend en collega van zijn ex-vrouw N.V. ‘N.V. en ik trouwden vijftien jaar geleden en hebben samen een dochtertje van zeven jaar. Maar ons huwelijk liep spaak en ik verhuisde naar Oostrozebeke. Vorige maand werd de scheiding officieel uitgesproken. Normaal mocht ik mijn dochtertje af en toe opbellen. Maar omdat ik haar donderdag niet aan de lijn kreeg, passeerde ik in de loop van de middag langs de woning van mijn ex in Roeselare. Ik stond te praten met haar broer, toen die Portugese man opeens opdook en mij een klap toediende. Ik sloeg terug en reed terug naar Oostrozebeke. Een tijdje later stond de Portugees met een pistool voor mijn deur stond.' Lama F. kon na verzorging het ziekenhuis verlaten. De schutter werd om 1 uur 's nachts opgepakt in Roeselare en werd voor de onderzoeksrechter in Kortrijk geleid. Hij beweert dat hij in opdracht van de ex van de Kosovaar handelde. (MTY)

Vermoorde man gevonden in Maria Hendrikapark in Oostende 04/06/2011

In het Maria Hendrikapark in Oostende werd vrijdagmorgen het lichaam van een man gevonden. Dat bevestigt het parket van Brugge. Alles wijst erop dat de man zou zijn vermoord. Over zijn leeftijd of woonplaats is nog niets bekend. 'Het lijk werd aangetroffen met serieuze verwondingen in het gezicht', vertelt procureur Yves Segaert-Vanden Bussche. 'Alles wijst dan ook op moord. Er is zeker geen sprake van een natuurlijk overlijden.'(hn)

Inbraakpoging in Aartrijke 04/06/2011

In een woning in de Tramstraat in Aartrijke werd geprobeerd om in te breken. Tussen maandag en donderdag probeerden dieven in te breken via het schuifraam aan de achterkant van de woning. Het raam raakte beschadigd., maar de dieven raakten niet binnen en moesten zonder buit afdruipen. (bbz)

Juwelier die jonge overvaller doodschoot vrijuit -Tubeke 04/06/2011

Juwelier Pol O. uit het Waals-Brabantse Tubeke die in december een jonge overvaller doodschoot bij een hold-up op zijn zaak, is woensdag door de raadkamer buiten vervolging gesteld. Op 4 december 2010 schoot hij een minderjarige overvaller neer met een jachtgeweer. De overvaller was gewapend met een nepgeweer. De ouders van overvaller Flavien dienden daarop een klacht in voor opzettelijke doodslag, maar het gerecht oordeelde dat de juwelier handelde uit wettige verdediging. (jm)

Inbraak in opslagplaats in Jabbeke 03/06/2011

In het Vlamingveld in Jabbeke probeerden dieven begin deze week in te breken door een gat te maken in de omheining van een opslagplaats van een firma. (jhm)

Geldkistje gestolen in Torhout 03/06/2011

In de Gitsstraat in Torhout drongen dieven dinsdagnacht binnen in een instelling. Die werden leeg teruggevonden verderop in een tuin. (jhm)

Inbraak in woning in Jabbeke 03/06/2011

In de Oude Stokerijstraat drongen dieven dinsdagmiddag een woning binnen door de achterdeur te forceren. Ze doorzochten alle kasten. (jhm)

Politie extra waakzaam na vondst rookbom aan Heilig Bloedbasiliek in Brugge 02/06/2011

De Brugse politie zal donderdag voor en tijdens de rondgang van het Heilig Bloed in Brugge extra waakzaam zijn. Aanleiding is een rode rookbom die dinsdagavond werd aangetroffen aan de Heilig Bloedbasiliek op de Burg. (hn)

Inbraakpoging in Brugge 01/06/2011

In de Balnkenbergsesteenweg in Brugge werd geprobeerd om in te breken in een bejaardenresidentie. Het vliegenraam werd stuk gesneden. Een bejaarde bewoner hoorde de dief en begon te roepen. Daarop sloeg de inbreker op de vlucht. (jhm)

Inbraak in restaurant in Brugge 01/06/2011

Op de Maalse Steenweg in Brugge werd maandagnacht ingebroken in een fastfoodrestaurant. Een  raam van het drive in doorgeefluik werd ingegooid met een steen. De kassa werd gestolen maar er zat geen geld in. (jhm)

Inbraak in auto in Brugge 01/06/2011

In de nacht van maandag op dinsdag werd er ingebroken in een auto die op de betaalparking van het AZ St. Jan in Brugge stond. Het zijraam werd verbrijzeld en de cd-speler werd gestolen. (jhm)

Tien maanden cel voor jonge dief in Brugge 01/06/2011

Michael C. (18) uit Brugge heeft een gevangenisstraf van tien maanden gekregen voor verscheidene kleine diefstallen. In Sint-Andries stal hij in augustus en oktober van vorig jaar twee fietsen, een gsm en twee bidons met brandstof. Op dat moment liep er nog een dossier tegen de tiener, omdat hij in een winkel in Oostende voeding en tabak ter waarde van vijftig euro had gestolen. Een winkeldetective merkte de diefstal toen op. "Niets is veilig voor jou", sprak de rechter. "Alles wat niet te heet of te zwaar is, pik je mee." De tiener had tijdens de vorige zitting nog afgezien van zijn recht op verdediging omdat zijn advocaat niet wist dat hij moest pleiten die dag. Hij eiste toen dat hij prompt veroordeeld werd, maar de uitspraak werd alsnog een week uitgesteld. (bbz)

Dieven aan de haal met 300 paar schoenen in Tielen 01/06/2011

Dieven hebben maandagnacht maar liefst 300 paar schoenen gestolen in de schoenenwinkel Runa Shoe in Tielen (Kasterlee).

De inbrekers moeten minstens met twee geweest zijn. Ze forceerden een deur van de winkel en gingen aan de haal met dertig handtassen en driehonderd paar schoenen. De schoenen laadden de dieven in grote kartonnen dozen. Ze waren vermoedelijk met een grote bestelwagen of een vrachtwagen, want op een andere manier was de buit moeilijk te vervoeren.

De buit bedraagt vermoedelijk zo'n 10.000 euro. Voor de uitbaters van de winkel is het al de tweede keer dat ze inbrekers over de vloer krijgen.(gva)